Event notice: Die Macht der öffentlichen Hand: globale Auswirkungen lokaler Beschaffung

On October 6, 2022, a podium on FÖB will be held in the Copt building at Luxemburger Str. 90 in HS 230. Afterwards Prof. Martin-Ortega, International Law, Greenwich University invited for a lecture.

More information can be found here:

Call: International Climate Protection Fellowship Application - deadline: 1 February 2023

The Alexander von Humboldt Foundation grants up to 15 International Climate Protection Fellowships to prospective leaders and up to five fellowships to postdoctoral researchers from non-European transition or developing countries. The young climate experts will come to Germany for 12–24 months to work alongside a host of their own choosing on a research-related project or long-term academic research. The project should focus on combating climate change, adaptation strategies, preserving ecosystems and biodiversity, or on the sustainable use of the seas and oceans. Sustainability topics relating to natural resources, resource-efficient consumption or urban development are also welcome.

Fellowship benefits
- A monthly fellowship of between €2,170 and €2,670, depending on career stage
- Individual mentoring during the stay in Germany
- Additional financial support for items such as family allowances, travel expenses or a German language course
- A three-week introductory phase, during which fellows will have the opportunity to make contact with other climate protection fellows and visit companies, research institutions and cultural events in Germany
- Extensive alumni sponsorship, especially support for networking with collaborative partners in Germany during the fellow's entire professional career

Application requirements
- Citizenship of a non-European transition or developing country which is also the applicant’s habitual residence and place of work
- Bachelor’s or equivalent academic degree completed less than twelve years ago
- Extensive professional experience or a successfully completed doctorate (less than four years ago) in climate protection or climate-related resource conservation
- A mentoring agreement signed by a host in Germany
- A proposal which candidates must draw up on their own and coordinate with their host.
- Clearly visible leadership potential

Further information, a list of all application requirements and a link to the online application form are available at

www.humboldt-foundation.de/en/apply/sponsorship-programmes/international-climate-protection-fellowship

Advice and contact
If you have any questions regarding the International Climate Protection Fellowship Programme or would like individual guidance, please contact us at info@avh.de

„Naherholung in der Natur – Veränderungen durch die Corona-Pandemie und die Bedeutung unterschiedlicher Landschaftsräume“ | Vortrag von Prof. Dr. Boris Braun

Das Team der Stiftung Schloss und Park Benrath läd Sie herzlich zu dem Vortrag „Naherholung in der Natur – Veränderungen durch die Corona-Pandemie und die Bedeutung unterschiedlicher Landschaftsräume“ von Prof. Dr. Boris Braun am Dienstag, den 26. Oktober um 19 Uhr im Roland-Weber-Festsaal auf Schloss Benrath ein.

Naherholung in der Natur spielt in unserer heutigen Freizeitgesellschaft eine große Rolle. Dies wurde gerade unter den Bedingungen der Corona-Pandemie noch einmal besonders deutlich. Auch haben die Corona-Einschränkungen den Druck auf viele naturnahe Landschaften und Naturschutzgebiete noch einmal erheblich erhöht. Prof. Dr. Boris Braun präsentiert in seinem Vortrag Ergebnisse aus einer aktuellen Studie des Geographischen Instituts der Universität zu Köln, in der auch neue Verfahren der empirischen Landschaftsbildbewertung zum Einsatz kommen. Die Studie und der Vortrag sollen Antworten auf die Fragen liefern, welche Rolle naturnahe Räume für die Naherholung spielen, wie sich dies durch die Corona-Pandemie verändert hat und welche Landschaftsräume aus welchen Gründen von den Menschen besonders positiv bewertet und bevorzugt werden. Der Vortrag findet in Kooperation mit der Biologischen Station Haus Bürgel statt.

Es wird um eine verbindliche Anmeldung per Mail unter Angabe Ihres Namens sowie einer Telefonnummer/E-Mail-Adresse und Ihrer Adresse gebeten. Anmeldeschluss ist der 25. Oktober, der Eintritt ist frei. Weitere Informationen erhalten Sie auf der Website

Das Team der Stiftung Schloss und Park Benrath freut sich, Sie auf Schloss Benrath begrüßen zu dürfen!

Cameroon: Concerns over new Palm Oil Project

Former IMES student John Tarkang, Founder and Executive Director of the Buea-based Environmental Governance Institute, EGI, is interviewed about the planned Camvert project in Cameroon.

Nyete, in the Ocean Division of the South region of Cameroon  John Tarkang expresses concerns over a new palm project which will occupy over 3000 hectares of forested land.

Read full article.

"Wenn das Ökosystem kippt, hilft auch kein Regen mehr"

Interview mit Dr. Anja Linstädter. (Erschienen in der Süddeutschen Zeitung online am 8.8.2019).

Droht Volkswagen die nächste Sammelklage?

Artikel über den VW-Dieselskandal, zu welchem Prof. Junker als Experte befragt wurde. (Erschienen in der FAZ online am 5.8.2019).

In Memoriam

Prof. em. Dr. Jürgen Friedrichs, founding IMES-board member, passed away on February 19th, 2019, at the age of 80.